A városról

 • Marosvásárhelytől 60 km-re keletre, a Mezőhavas délnyugati előterében, a Szovátai-medencében fekszik.
 • A Sóvidék legnagyobb települése és egyetlen városa a Kis-Küküllő felső folyása mentén.
 • Szováta-fürdő létrejötte háromlépcsős folyamat: a Géra-fürdővel kezdődött, a Veress-fürdővel (Fekete-tó) folytatódott, majd az Illyés-féle fürdővel (Medve-tó) teljesedett ki.
 • A szovátai sós források gyógyhatását a legrégibb idők óta ismerték a környékbeliek. Az idegenből jött fürdőzők szovátai lakosoknál szálltak meg. Számukra először 1844-ben  emeltek épületet (Simén György és Tolnai János). 1860-ban a bögözi származású, de Szovátára nősült Veress József a Sósárokban cölöpgátat épített, így fogva fel a gyógyító vizet, növelve a Fehér-tó mélységét, és Dósa Dániel biztatására a korondi Árcsó-fürdô mintájára kiépítette a tíz lakószobás Géra-fürdőt, amit aztán tovább fejlesztett.
 • 1872-re a Géra-fürdőtelep öt drb ötszobás épületre bővült.  A sósforrások vize facsatornákon került egy medencébe és két fakádba. A Géra-fürdőre hamarosan vendéglőt és tánctermet is épített a fürdőalapító.
 • 1876-ra, Veress József bevonta fürdővállalkozási körébe a Fekete-tót, amelynek partjára fürdőkabinokat épített, létrehozva a róla elnevezett Veress-fürdőt. Ehhez viszont már szükséges volt a sósvizű fürdő hivatalos engedélyeztetése. Ezzel vette kezdetét a szovátai fürdőélet gyors fejlődése. A századvégre már felépültek első szállodái is (Petőfi-szálló, Rákóczi-szálló, Bercsényi-szálló, Szent István-szálló), fürdővillák épültek a Fekete-tó körül is.
 • Veress Józsefet méltán tartjuk  Szovátafürdő alapítójának, viszont Szováta világhírneve egy másik tónak és egy másik vállalkozó szellemű embernek köszönhető. Az 1875-ben létrejött Medve-tó különleges tulajdonságaiban rejlő gazdasági lehetőségeket először Sófalvi Illyés Lajos próbálta hasznosítani, aki 1894-ben villát épített a tó partjára, megszerezte a kizárolagos használati jogot maga és családja számára, majd a minisztériumhoz fordult fürdőengedélyért. Munkálkodása nyomán jött létre a máig is létező – a Géra-fürdő és a Veress-fürdő gyors hanyatlása után egyedül maradó –, és ma is egyre fejlődő Szovátafürdő.
 • Szováta 1952 óta város, hozzá tartozik Illyésmező, a fakitermelők által egykor létrehozott tanya, a nyaralóvá átalakult Kopac, és az egykori sorfalu, Szakadát.
 

Medve-tó

 • A Medve-tó (románul Lacul Ursu): Romániában, Erdélyben, Maros megyében, Szovátán található sókarszton létrejött heliotermikus tó, 1875-ben keletkezett, a világ legnagyobb heliotermikus tava. Alakja kiterített medvebőrre hasonlít, innen származik a neve. Sótartalma a felszínen 100 g/l, mélyebben 220-300 g/l. Vize a helioterm jelenség következtében 35°C-ra is felmelegszik 2 m mélységig; de a tó kialakulásakor legmelegebb rétegében 80°C-ot is mértek. Hőmérséklete a beömlő édesvíz és a fürdőzők miatt csökkent. A tó vizét a múlt század óta használják a meddőség gyógyítására, de ajánlják különböző reumatikus és gyulladásos betegségek kezelésére is.
 

Gyógyászati kezelések:

 • Az igénybe vehető gyógykezelések krónikus reumás betegségek (arthrozis, spondilozis), posttraumás állapotok rehabilitációja (ortopédiai műtétek utáni állapotok kezelése), idegrendszeri betegségek, perifériás idegbénulás, krónikus női betegségek, krónikus saplingitis és metritis, szekunder sterilitás, krónikus tüdő és légúti megbetegedések, krónikus bőrbetegségek (például psoriazis) esetén nyújthatnak hatásos segítséget a gyógyulásban.
 

Sípálya:

 • Szováta Hargita és Maros megye határán, a megyszékhelytől, Marosvásárhelytől 60 kilométerre fekszik. A sípálya 8 kilométerre található a szovátai fürdőteleptől, a Medve-tó feletti Patakmajor településrészen.
 • Szovátán két pálya található: egy kezdők számára, amelyet főként gyerekek használnak, egy pedig a jól sízőknek, amely 1100 méter hosszú, és vannak olyan szakaszai is, amelyek próbára teszik a sportolók tehetségét – tette hozzá Hărșan Vasile. A szintkülönbség 250 méter. A pálya 1200 méterről indul, és 950 méterig tart. Ezzel szemben az amatőr sípálya csak 300 méter hosszú, és kezdőknek ajánlják.
 • A szovátai sípálya egyébként Székelyföldön az egyedüli, ahol székes felvonót találunk, 121 egyszemélyes széket lehet használni. Egy felvonás felnőtteknek 6, gyerekeknek 4 lejbe kerül. A tányéros felvonó egyszeri használata mindenkinek 2 lejbe kerül. A helyszínen sífelszerelés, szánkó és egyéb sporteszköz is kölcsönözhető.
 • A pályák nincsenek kivilágítva, így este legkésőbb fél hatig tartanak nyitva.
 

Hírlevél

Aktuális ajánlataink megtekintéséhez kérjük adja meg e-mail címét:

Az Ön által megadott személyes adatokat bizalmasan kezeljük, nem szivárogtatjuk ki és nem használjuk fel azokat egyéb célokra.

Elérhetőségek

Foglalásért hívja a következő telefonszámok egyikét:

Telefon/Fax: +4.0265-570.505

Mobil: +4.0744-565.841

E-mail: info@ edensovata.ro

A szállásfoglalás csak telefonon vagy faxon lehetséges!